Buitenlands kenteken wijzigen naar een Nederlands kenteken

Wanneer je als Midden- of Oost-Europeaan in Nederland woont en de eigenaar bent van een voertuig, dan is de kans groot dat je al een autoverzekering hebt afgesloten. Toch kan het zijn dat je voertuig nog voorzien is van een buitenlands kenteken.

Volgens de Nederlandse wet dien je een buitenlands kenteken binnen 3 maanden te wijzigen naar een Nederlands kenteken na moment van inschrijving bij de gemeente.

Hoeveel tijd heb ik om mijn voertuig in Nederland te laten registreren?

Bij een aanrijding wordt eerst nagegaan hoe lang de auto al in Nederland staat ingeschreven. Zodra de duur is overschreden, kan de verzekeraar beslissen om geen schadevergoeding te betalen aan de benadeelde; in dat geval zal deze moeten worden betaald door de veroorzaker van het ongeval.

Het omzetten van een buitenlands kenteken naar een Nederlands kenteken, is een van de eerste dingen die je dient te doen zodra je naar Nederland verhuist.

BEREKEN PREMIE

Nederlands kenteken aanvragen – stap voor stap

  1. Ga naar de pagina van de RDW. Daar vind je alle informatie over het maken van een afspraak en welke documenten je mee moet nemen.
  2. Dien je aangifte in (BPM). Op de website van de Belastingdienst kun je lezen hoe en waar je dit kunt doen. Daar is het ook mogelijk om een vrijstelling van kosten aan te vragen. Alle voorwaarden lees je hier.
  3. Ga naar een erkende kentekenplaatfabrikant om een Nederlands kentekenplaat te laten maken. Je kunt hier de lijst vinden.
  4. In het bezit van een Nederlands kenteken? Verzeker je voertuig dan bij Polisa.nl en geniet van een Nederlandse verzekering met uitmuntende service in je eigen taal.

Zmiana tablic rejestracyjnych z polskich na holenderskie

Risico’s van het rijden met een buitenlands kenteken in Nederland

Het rijden met een buitenlands kenteken na drie maanden van inschrijving bij de gemeente, brengt een groot risico met zich mee. Zelfs als de politie niet gelijk jouw voertuig controleert, dan kan dit alsnog op ieder ogenblik gebeuren. Ook bestaat de mogelijkheid dat je dan een boete met terugwerkende kracht dient te betalen.

Aanrijding met een buitenlands kenteken in Nederland

Hoe zit het bij een aanrijding of ongeval? Een Nederlandse verzekeringsmaatschappij zal je voertuig niet verzekeren wanneer je rijdt met een buitenlands kenteken. Ook kan het zijn dat je verzekeringsmaatschappij uit het buitenland niet de volledige schade kan dekken omdat er in het land van herkomst andere tarieven gelden.

Bovendien kan de buitenlandse verzekeringsmaatschappij, na verificatie van je vaste verblijfplaats, de vergoeding volledig weigeren. De gemaakte kosten kunnen variëren van enkele tot enkele duizenden euro’s.

Een buitenlands kenteken wijzigen naar een Nederlands kenteken is heel eenvoudig!

Heb je nog vragen over onze verzekering(en)? Neem dan gerust contact met ons op via het contactformulier, telefonisch via het nummer: 088 1021 544 of per mail: info@polisa.nl.