Wisselen naar Nederlands kenteken

Als je langer dan 4 maanden in Nederland verblijft, is het verplicht om op Nederlands kenteken te rijden en je auto te verzekeren. Het wisselen is heel eenvoudig! Lees hier welke stappen je moet nemen.

Nederlands kenteken aanvragen

Als je langer dan 4 maanden in Nederland verblijft, is het verplicht om op Nederlands kenteken te rijden. Doe je dit niet en je maakt een ongeluk dan is de kans groot dat je buitenlandse autoverzekeraar de schade niet uitkeert. Bovendien riskeer je boetes van de Nederlandse politie. Zelfs als de politie niet gelijk jouw voertuig controleert, dan kan dit alsnog op ieder ogenblik gebeuren. Een buitenlands kenteken wijzigen naar een Nederlands kenteken is heel eenvoudig! Hieronder lees je welke stappen je moet nemen.

Wat verzekeren we:

Stap voor stap:

  1. Plan eenvoudig een afspraak met je DigiD bij een RDW-keuringsstation of neem contact op met een keuringsstations in de buurt.

Neem het volgende mee: 

  1. Doe aangifte van de Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen (BPM).

Hoe en waar u dit kunt doen, leest u op de website van de Belastingdienst. Voor verhuisgoed kunt u de aangifte niet online doen. 

Na akkoord van RDW en de Belastingdienst, wordt binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs opgestuurd. Een werkdag later ontvangt u een brief met een volledige tenaamstellingscode. Bewaar de tenaamstellingscode goed. U krijgt ook een APK-keuringsrapport.

  1. Laat kentekenplaten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant.

Neem het kentekenbewijs mee. U vindt een kentekenplatenfabrikant met de RDW-locatiewijzer.

  1. Verzeker uw voertuig voor Wettelijke aansprakelijkheid (WA).

Van de Belastingdienst ontvangt u automatisch een rekening voor de motorrijtuigenbelasting. Meer informatie bij ‘Dit moet u regelen”.

Veelgestelde vragen

Weet je niet hoe je je buitenlandse kentekenplaat kunt wijzigen naar een Nederlands kenteken? Dit zijn de stappen:

1. Maak een afspraak bij de RDW. Informatie over hoe je een afspraak maakt en welke documenten je nodig hebt, vind je op de website van de RDW.

2. Doe aangifte (BPM). Alle informatie is te vinden op de website van de Belastingdienst.

3. Ga naar een erkende kentekenplaatfabrikant om een nieuwe te laten maken.

4. Is de kentekenplaat klaar? Verzeker je voertuig bij Polisa en je bent zeker van een Nederlandse verzekering met internationale service.

Voor de nieuwe registratie van een auto met buitenlands kenteken wordt de prijs bepaald door een aantal factoren, bijvoorbeeld de BPM-belasting. De kosten voor het opnieuw registreren van een auto bij de RDW bedragen ongeveer € 130. Daarnaast kan er BPM-belasting in rekening worden gebracht, waarvan de hoogte is gebaseerd op het type auto. Je kunt worden vrijgesteld van het betalen van deze belasting als je aan de voorwaarden voldoet.

Als je van plan bent om langere tijd in Nederland te verblijven, bijvoorbeeld vanwege werk of een vaste woonplaats, dan ben je verplicht om je kenteken om te laten zetten naar een Nederlands kenteken. Zodra je je in Nederland hebt ingeschreven, heb je 3 maanden de tijd om je kenteken te veranderen.

Wanneer je slechts een korte periode (niet langer dan 3 maanden) in Nederland verblijft, bijvoorbeeld als toerist of voor een tijdelijke periode, dan hoef je je kenteken niet te laten wijzigen in een Nederlands kenteken.

Woon je wel langer dan 3 maanden in Nederland, dan dien je je kenteken om te wisselen naar een Nederlands kenteken. Dit is geregeld in de Nederlandse wet en de politie voert steeds vaker controles uit op auto’s met een buitenlands kenteken.